Ja, de Jura is ook een wijnstreek in Frankrijk. Echter deze is nou niet echt bekend ten noemen. Maar juist misschien daardoor ook wel weer een heel interessante. Hier geen commerciële producten voor de massa, maar juist unieke wijnen met een geheel eigen stijl.

De Jura is een bergachtig gebied in het oosten van Frankrijk, tussen Bourgogne en Zwitserland. De winters kunnen er siberisch koud en guur zijn , maar de zomers heet en de herfst is lang en zonnig. En heel belangrijk….je vindt er nogal onbekende druivenrassen

De typische Jura druiven zijn de witte Savagnin Blanc (nee, niet de Sauvignon Blanc dus ) alsook de rode Poulsard en Trousseau druiven.

De Chardonnays en Pinot Noirs uit de Jura, die er ook aangeplant zijn , zijn toch net even anders als uit de Bourgogne. De bodem in de Jura bestaat voor een deel uit kalk (net als Bourgogne) maar er zijn ook veel wijngaarden op mergel. Dat heeft een duidelijke invloed op de wijn. Daarnaast is het gebied klimatologisch anders.

De Poulsard druif geeft bleekrode wijnen. Van oudsher wordt hij gemengd met de Pinot Noir en/of Trousseau. Trousseau is juist wat krachtiger. Grappig genoeg vinden we de Trousseau ook terug in Portugal. Daar heet die dan weer “bastardo”. De Trousseau geeft wijnen die iets donkerder en iets alcoholischer zijn en voegt kracht en structuur toe aan een blend met Poulsard. Tegenwoordig zien toch steeds meer mono-cépage wijnen uit de Jura (gemaakt van slechts één druif). De Trousseau is kwalitatief waarschijnlijk de belangrijkste druif van de Jura, al is er maar ongeveer 6% van de wijngaarde mee aangeplant.

Jura wijnen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker bij liefhebbers van natuurwijn. Hoewel er maar een beperkt aantal, veelal kleinschalige wijnmakers actief is, maakt een relatief groot deel biologisch. Absoluut topmateriaal vaak en een een super alternatief voor de dure witte Bourgogne’s zoals Puligny -en Chassagne Montrachet

Vin Jaune

De Vin Jaune is een van de opmerkelijkste wijnen uit de Jura. Al in de Middeleeuwen was Vin Jaune beroemd aan de Europese vorstenhoven. Hij wordt gemaakt van de Savagnin Blanc, op een bijzondere manier. Na de gisting wordt de wijn in grote eikenhouten vaten gedaan, die niet helemaal worden gevuld. Er blijft een laag lucht in het vat. Er vormt zich een wijn die nogal op sherry lijkt.

Hierdoor vormt zich een sluier van gist (de voile) op de wijn. Die beschermt de wijn tegen zuurstof en daarmee tegen bederven. Maar tegelijkertijd geeft de voile de wijn allerlei bijzondere aroma’s. Vin Jaune is diepgeel. Hij heeft een indringende, rijpe, soms iets rokerige geur van amandel en andere noten. De smaak is droog en verrassend fris, met een kruidige toets.