Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot.

Van oorsprong was Louis Jadot vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques welke ook bij ons te koop is. Het label, ongeacht de fles, wordt gekenmerkt door het hoofd van Bacchus, een omlijsting en een duidelijk herkenbare kleur.

Het huis produceert welgeteld 141 verschillende wijnen welke bijna allemaal afkomstig zijn van diverse climats in de Bourgogne.

Historie

Het handelshuis, onderleiding van Louis Henry Denis Jadot, groeide destijds ontzettend snel. Men was actief in het noorden van Europa, een regio die de familie goed kende vanwege zijn Belgische achtergrond. De zoon van Louis Henry, Louis Jean Baptiste nam de bedrijfsvoering over in 1900 en startte met aankopen van top wijngaarden inclusief Corton Charlemagne en Chevalier Montrachet Les Demoiselles.

De volgende generatie, onder leiding van Louis Auguste Jadot, vond nieuwe export markten in Engeland en de US.

Een wisseling van de wacht vond plaats 1954. André Gagey kwam toen bij het bedrijf en in 1962 werd hij directeur. Hij nam in 1970 de jonge wijnmaker Jacques Lardière aan. De zoon van André Gagey, Pierre-Henry, kwam ook bij het bedrijf in 1984. Uiteindelijk was het Madame Jadot die het bedrijf verkocht aan de familie van Rudy Kopf, Eigenaar van Kobrand en de importeur voor de US. De zoon van André Gagey werd in 1992 CEO van het inmiddels tot megabedrijf gegroeide Maison Louis Jadot. Vandaag de dag worden alle wijnen gemaakt on het label Maison Louis Jadot. Al deze wijn zijn AOC wijnen uit de regio Bourgogne en Beaujolais. Maison Louis Jadot heeft 210 hectare wijngaard, van de Côte d’Or tot Maconnais tot in de Beaujolais, in beheer.

Het wijnhuis staat over de hele wereld bekend bij beroemde sommeliers, top restaurants, importeurs en wijnverkopers.

Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat de diversiteit van de alle verscheidene terroirs dus leidend is.

Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar elke wijn heeft zijn eigen karakter.