Wijnen van de druif Pinot Grigio

Stemmari Pinot Grigio

Stemmari Pinot Grigio

Streek: Sicilia (Sicilië) Jaargang: 2019 Druiven: Pinot Grigio

Heerlijke Pinot Grigio uit Sicilië Pinot Grigio zie je meestal in Noord Italië aangeplant maar… Lees meer
 6,10
Matteo Braidot Pinot Grigio

Matteo Braidot Pinot Grigio

Streek: Friuli Jaargang: 2019, 2020 Druiven: Pinot Grigio

Klasse Pinot Grigio voor een zachte prijs Pinot Grigio is een populaire wijn welke vooral… Lees meer
 8,95
Castel Firmian pinot grigio 225

Castel Firmian Pinot Grigio Trentino

Streek: Trentino-Alto Adige Jaargang: 2019 Druiven: Pinot Grigio

De ultieme witte terras- en borrelwijn De Castel Firmian Pinot Grigio Trentino is een sprankelende… Lees meer
 8,25
Kris pinot grigio

Kris Pinot Grigio delle Venezie

Streek: Venezie Jaargang: 2019 Druiven: Pinot Grigio

Knipperend droge Pinot Grigio met verleidelijke aroma’s van groene appel, ananas, groene thee, citrus en… Lees meer
 7,49
Elena Walch Pinot Grigio

Elena Walch Pinot Grigio

Streek: Trentino-Alto Adige Jaargang: 2019 Druiven: Pinot Grigio

Volle rijke Pinot Grigio De Elena Walch Pinot Grigio is een lekker veelzijdige wijn! Vol,… Lees meer
 14,50

In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Rülander. Een groot deel van de productie wordt verbouwd in de streken Veneto, Friuli en Trentino-Alto Adige in Italië. In de Elzas heette deze druif de afgelopen twee eeuwen Tokay d’Alsace, maar die naam is inmiddels verboden door de Europese Unie. De wijnen gemaakt van Pinot Grigio passen goed bij witte vleessoorten en zeevruchten en gerechten met een fruitelement als citroen, perzik, sinaasappels of abrikozen.

Kenmerken van de Pinot Grigio of Pinot Gris

De kleur van de druif kan heel verschillend zijn. In de meeste gevallen is het iets tussen grijzig blauw en bruinachtig roze. De kleur van de wijn kan waterig bleek maar ook teer roze zijn. De smaak is sterk afhankelijk wat de wijnmaker met zijn wijn wil bereiken. De smaak kan rijk, weelderig, vet of bij olieachtig zijn. Maar ook slank, fris, levendig en zelfs tintelend zijn.

Van zichzelf produceert de pinot gris veel suikers als de druif de kans krijgt om volledig te rijpen. Dit kunnen dan logge, spanningsloze wijnen zijn. In Italië houdt men daar (helemaal!) niet van en daarom worden de druiven daar vroeg geplukt om de dan nog aanwezige zuurgraad te behouden.