Oud wijngebied


Murcia is een autonoom gebied en maken samen deel uit van de Levant. In Murcia wordt al zeer lang wijn gemaakt. Het kent een eeuwenoude wijngeschiedenis. Hun wijn was aanvankelijk hetzelfde als die van Utiel-Requena uit Castilla la Mancha: dat waren zware, koppige, voornamelijk rode wijnen bedoeld om te exporteren. Dankzij een veranderende vraag van de Spaanse en Europese markt, in combinatie met de aanplanting van de Monastrell druif en vervolgens de aanpassing van de wijnmakers, is dit totaal veranderd. De productie is verschoven naar soepele rode en witte wijnen, en ook veel rosados. We zien hier eigenlijk alle aanplant met ‘ bush wines’

Murcia maakt samen met Valencia als een autonoom gebied deel uit van de Levant. En heeft een paar belangrijke verschillende subzones: DO Valencia; DO Bullas; DO Jumilla en DO Yecla 
 

Bullas


Bullas is een zeer oud wijngebied maar het jongste DO wijngebied van Murcia. De wijngaarden liggen op hogere gedeeltes variërend van 400-800 m. De hoogste gebieden zijn het belangrijkste vanwege hun afkoeling s’nachts. Er wordt vooral rode wijnen gemaakt van de Monastrell druif die 95 procent van de wijngaarden voor zijn rekening neemt. Ook worden er rosados gemaakt. 
De Monastrell die we beter kennen als Mourvèdre wordt vooral gezien als een ‘werk’druif die grote hoeveelheden betrouwbare rode wijn levert. De Deze druif heeft veel warmte nodig om rijp te worden en is daarom hier uitstekend op zijn plaats. Omdat met dezelfde druif in Frankrijk uitstekende kwaliteitswijnen zijn geproduceerd, hebben een aantal bodega’s risico’s genomen, investeringen gedaan en geëxperimenteerd om betere wijnen te produceren. Niet alléén hier maar ook in de andere gebieden van Murcia. Er zijn nu ook lichtere, frissere rode wijnen met meer zuur en fruit geproduceerd die wel eens de wijnen voor de toekomst van Bulla kunnen zijn. Tenslotte wil de consument steeds meer een lichtere en frissere stijl wijn drinken. In Nederland zien we echter nog niet zo veel wijn van Bullas op de markt maar daar zal ongetwijfeld verandering in gaan komen.

Jumilla 

Ook hier lange tijd erg veel bulkwijnen, eenvoudige goedkope wijnen die in de omliggende streken zeer in trek waren. Voordeel van deze streek dat in de vorige eeuw goed kon door produceren aangezien vanwege de zanderige grond is de phylloxera (bladluisepidemie) aan het gebied voorbij getrokken. Echter sloeg in 1989 alsnog de phylloxera plotseling verwoestend terug. Vanwege grote produktieterugval moest men het gebied herbeplanten met druivenplanten geënt op resistente Amerikaanse. De beste wijnen zijn tegenwoordig de rode volle wijnen die de exportmarkt heroveren. Zij kunnen zich meten met de betere Spaanse wijnen tegen een lagere prijs. De belangrijkste druif is de Monastrell (85%). Maar er zijn ook goede witte wijnen en rosados 

Yecla

In het oosten van Murcia, naast de DO-streek Jumilla, is het gebied rond de stad Yecla als DO aangemerkt. Net als Jumilla stond het bekend om zijn bulkwijn. Yecla’s breedtegraad is dezelfde als bijvoorbeeld Valdepeñas waar ze excellente wijnen toch maken. Wat is hier dan een beetje misgegaan? Het eenvoudige antwoord lijkt te liggen in het feit dat de (supermarkt – markt tot nog toe bereid was om alles te kopen wat Yecla produceerde. Dus er was weinig noodzaak tot investeren. Maar dit is nu veranderd, en zoals in veel andere wijngebieden, zijn er een paar bodegas geweest die een voortrekkersrol hebben gehad in de strijd voor een hoger kwaliteitsniveau. Bodegas Castano was een pionier die de wereld ook wilde interesseren voor de Yecla-wijn en is gaan investeren om goede wijn te maken. Andere wijnmakers volgden. Een andere manier van lageren en bottelen heeft geleid tot betere wijnen. De afzetmarkt zijn de Noord-Europese supermarkten en wijnspeciaalzaken.  Steeds beter, steeds meer hogere kwaliteit ipv bulk is het gevolg.