Wijnen uit Barolo

Cascina Ghercina Barolo

Cascina Ghercina Barolo DOCG

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

De Barolo die altijd doet wat die moet doen, gewoon heerlijk zijn voor een prima… Lees meer
 27,30
Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

Geef deze Barolo de tijd…. want de Luigi Einaudi Barolo Cannubi  geeft je na meerdere… Lees meer
 89,50

Damilano Barolo Brunate

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2013 Druiven: Nebbiolo

Een zeldzaam pareltje De Azienda Agricola Damilano Barolo Brunate is een echte “single vineyard” Barolo. De… Lees meer
 52,50

Damilano Barolo Cannubi

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2013 Druiven: Nebbiolo

De ultieme Barolo Als er in de Barolo streek een “grand Cru” classificatie was, net… Lees meer
 69,95

Damilano Barolo Lecinquevigne

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2015 Druiven: Nebbiolo

Een wijn vol kracht De Azienda Agricola Damilano Barolo Lecinquevigne is een blend van 5… Lees meer
 42,95
Gaja Barolo Dagromis

Gaja Barolo DOCG Dagromis

Streek: Piedmont (Piemonte) Jaargang: 2015 Druiven: Nebbiolo

De onbetwiste koning uit de Piëmonte De Gaja Barolo ‘Dagromis’ uit La Morra is gemaakt… Lees meer
 84,75

Daar waar barbaresco de ‘koningin van de wijnen’ wordt genoemd, heeft de barolo de bijnaam ‘koning van de wijnen’. Beide wijnen hebben een DOCG status en worden tot de beste rode wijnen van Italië gerekend. De nebbiolo druif geeft de barolo een lichte kleur, een intensieve etherische geur die doet denken aan gedroogde rozen en viooltjes. Barolo is zeer rijk aan tannine en door deze tannine structuur zal de wijn zich pas ontplooien na enkele jaren rijping. 

De laag hangende herfstnevel (nebbia) is de naamgever van de nebbiolo druif. Binnen Piemonte doet de nebbiolo druif het bijzonder goed, buiten de Piemonte doet de druif het veel minder overtuigend.

De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau. Het heuvelachtige terrein maakt het bewerken van de wijngaarden lastig. Er zijn ook vlakkere delen bij Verduno, waar de laatste jaren veel nieuwe wijngaarden zijn aangelegd die gemakkelijker te bewerken zijn. Dit zijn echter minder gunstig gelegen gebieden en sommige critici noemen barolo’s uit Verduno daarom gekscherend ‘barolino’, vrij vertaald ‘baby barolo’. 

De Barolo heeft een wijngaardareaal van slechts 1.900 hectare beplant met nebbiolo. Met een vrij lage opbrengst van 35-40 hl/hectare, is de jaarlijkse opbrengst van de nebbiolo druif in Barolo duidelijk beperkt. De schaarste van de wijn verklaard voor een deel het hogere prijsniveau.

Traditionele en moderne Barolo

Een grote groep producenten hanteert een mix van traditionele en moderne vinificatie technieken. Bij traditionele technieken kan de inweking op de druivenschillen 20 tot 30 dagen in beslag nemen, een houtrijping van 4 jaar (of tot 8 jaar) is niet ongewoon. De wettelijke verplichting rijping is drie jaar, gerekend vanaf 10 januari volgend op het oogstjaar waarvan er minimaal twee op hout. Als een barolo minimaal vijf jaar rijping heeft gehad, mag de wijn riserva worden genoemd. Door de tannines van de druiven en de langdurige houtrijping is een traditioneel gemaakte barolo gemakkelijk 20 jaar houdbaar.

Aan de andere kant bestaan er in Barolo de moderne wijnmakers die meer keldergestuurde wijnen produceren. Deze wijnen zijn vaak te herkennen aan een opvallend intense diepe kleur, geconcentreerde smaak en geur van eikenhout. Deze wijn vormt zich aanzienlijk sneller voor consumptie door de hedendaagse consument. Let op, het bewaarpotentieel is bij modern gemaakte wijnen beduidend korter.

Combineer barolo wijn met rijke gerechten en stevige kazen. Dit is een wijn die bij uitstek een eetwijn is om heerlijk met stevige gerechten te combineren.