Wijnen uit Galicië

Galicië bespreken we hier even voor het gemak inclusief Baskenland. Daar zullen ze daar, met hun trots en eigen taal, niet blij mee zijn maar het is gewoon te klein om apart als wijnstreek genoemd te worden.

Met name in Spanje hebben de wijnen uit Galicië een goede naam. We zien in Nederland ook steeds meer de laatste jaren steeds meer Albariño wijnen uit de Rias Baixas in ons land. Albariño wijn uit de Riax Baixas is dan ook de bekendste wijn uit Galicië en misschien wel de meest frisse witte wijn van Spanje. Een positieve trend allemaal in Nederland, maar er is nog meer wijn uit Galicië.

Galicië kent maar liefst 5 officiële wijnstreken. Deze worden aangeduid met D.O. (Denominacion de Origen), een wettelijk beschermde herkomst aanduiding.

We kennen de volgende wijnstreken van Galicië.

Rias Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Monterrei en Valdeorras

Rias Baixas is het bekendste wijngebied van Galicië. Dit gebied is bekend om zijn witte wijnen van de Albariño-druif. Deze druif is de meest verbouwde druif in Rias Baixas.
De wijnen die volledig uit Albariño bestaan zijn de meest geëxporteerde wijnen van Galicië. Door het relatief beperkte aanbod en de grote mondiale vraag zijn het helaas niet de goedkoopste wijnen.

Albariño is een frisse wijn die zowel droog als fruitig is. De wijn gaat super bij de (lokale) zeevruchten. Mejillones (mosselen), berberechos (kokkels), Vieiras (coquilles) en Percebes (eendenmosselen) zijn een ideale combi.

Ribeira Sacra

Dit wijngebied is misschien nog wel meer bekend om haar uiterlijk, dan om de wijnen. De wijnranken in Ribeira Sacra groeien veelal op zeer stijle hellingen. Dit ziet er zeer fraai en imposant uit. Nadeel van deze hellingen is dat de wijnbouw op traditionele wijze uitgevoerd dient te worden, want de hellingen zijn te steil voor tractoren.

De bekendste druif van de Ribeira Sacra is de blauwe Mencia (ook wel bekend uit het andere Wijngebied Bierzo) In de Ribeira Sacra maakt men de bekendste rode wijnen van Galicië. Smakelijk en soepel

Ribeiro

Vergis U niet! Dit is echt een ander gebied dan het voorgaande gebied Ribeira (Sacra). De wijnen uit dit gebied zijn veelal wit en worden vaak gemaakt van de lokale druif Godello. Deze witte wijn is betaalbaarder dan de exclusieve Albariño. De godello heeft wel wat weg van de Viognier. Ook een beetje dat volle vettige en gele fruit.

Monterrei

Het meest zuidelijk geleden D.O. is Monterrei. Dit is ook het jongste gebied en kreeg de beschermde titel in 1996. Het gebied ligt in het zuidoosten van Galicië, tegen de Portugese grens aan. De wijnen uit dit gebied lijken op die uit de Ribeira Sacra. Inderdaad hier ook weer wijnen van de Mencia druif.

Valdeorras

Een klein maar fijn wijngebied. Ook in dit gebied maakt men veelal witte wijnen, net als in Ribeiro van de witte Godello druif. De wijnen zijn stevige witte wijnen en kenmerken zich door een markante kruidengeur van venkel en oregano.

Baskenland

Even er uit gemak bijgeplaatst hoewel het meer richting Frankrijk ligt, echter wel onder dezelfde invloed van de Atlantische Oceaan. Baskenland heeft een ruig landschap. In tegenstelling tot de rest van Spanje valt hier veel regen en is het er voornamelijk groen. De temperaturen zijn laag in vergelijking met de rest van Spanje. Dit komt mede door de zeewind die vanaf de Golf van Biskaje het land inwaait. Baskenland heeft een gematigd maritiem klimaat, de temperatuur komt in de winter niet onder de tien graden en in de zomer niet vaak boven de dertig graden. De bodem in Baskenland bestaat vooral uit rotsen die gemaakt zijn van leisteen. Baskenland is op wijngebied verdeeld in drie verschillende wijnstreken: Getariako Txakoli, Bizkaiko Txakoli en Txakoli de Álava.

Getariako Txakoli is de grootste wijnstreek binnen Baskenland en ligt in het oosten van Baskenland aan de kust bij de stad San Sebastian. Ze is sinds 1989 pas een officieel Spaans wijngebied met een DO-keurmerk. Het is een kleine wijnstreek waar ongeveer twee miljoen flessen wijn worden gemaakt op 427 hectare. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in Nederland, waar ongeveer een miljoen flessen wijn worden gemaakt. De wijngaarden van Getariako Txakoli gemaakt van de hondarrabi zuri druif liggen vooral dicht bij zee. Dit heeft veel invloed op de wijnen. Veel wijngaarden liggen op terrassen op de rotsen langs de kust, waardoor de wijngaarden klein zijn.