Wijnen van Champagnehuis Jean Moutardier

Het campagnehuis Moutardier is een echt familiebedrijf. Sinds 2012 zwaaien William en Simon Moutardier de scepter. Zij hebben voor een duidelijke eigen koers gekozen waarbij moderne technieken en creativiteit worden gecombineerd met de traditie en geschiedenis van dit prachtige champagne-huis.

Belangrijk om te weten is dat Moutardier een récoltant-manipulant is. Een wijnboer die zelf van zijn eigen eigen druiven champagne maakt. Veel champagne-merken kopen de druiven van andere wijnboeren. Dat zijn zgn. négociant-manipulant. Als je goed naar de kleine lettertjes op een champagnefles kijkt zie je RM en NM.

Champagne Moutardier Alchemie extra brut

Jean Moutardier Alchimie Extra Brut

Streek: Champagne Jaargang: 2013 Druiven: Chardonnay, Meunier

Magistrale Meunier Champagne De Champagne Moutardier Alchimie Brut is een uitzonderlijke champagne gemaakt van 80%… Lees meer
 54,95

Champagnehuis Jean Moutardier bevindt zich in het dorpje Le Brieul, 100 km ten oosten van Parijs. Inmiddels beschikt de familie Moutardier over 18 hectare aan wijngaarden, die gunstig zijn gelegen op eersteklas hellingen gericht naar het zuiden met kalkhoudende grond van het dal. Voor champagne worden bij Jean Moutardier drie druivenrassen gebruikt: Pinot Meunier, Chardonnay en Pinot Noir. Het Champagnehuis Jean Moutardier heeft tachtig procent van de wijngaarden beplant met de druif Pinot Meunier.

De geschiedenis van de familie Moutardier in Le Breuil gaat eeuwen terug. In 1450 was bijvoorbeeld al een lid van de familie zelfs burgemeester van ‘Le Breuil’. Men rekent dan ook de Moutardiers tot de één van de oudste families van druiventelers. De vader van Jean Moutardier begon in 1920 zelf met het maken en verkopen van champagne, waarbij zijn zoon Jean hem in 1946 opvolgde. Jean kocht diverse hectare verwaarloosde percelen op en maakte deze geschikt voor het verbouwen van druiven. Simon en William Moutardier zijn de derde generatie.

Jean Moutardier champagnes zijn verkrijgbaar in zes verschillendecuvées. Vijf variaties rondom de Pinot Meunier, in elegantie, knapperigheid of delicatesse. Uiteraard komen ook de druiven Chardonnay en Pinot Noir in diverse Cuvées aan bod.

De Pinot Meunier is beter geschikt voor kleiachtige grond zoals die in het dal van de Marne en is beter bestand tegen hardere weersomstandigheden. De wijnen die van deze druif zijn gemaakt, zijn soepel en fruitig en ontwikkelen zich iets sneller met het verstrijken van de tijd en geven de assemblage een ronde smaak. Het vertegenwoordigt 32% van de totale aanplant in de Champagne.