Wijnen van Domaine Bousquet

Domaine Bousquet Malbec Organic

Domaine Bousquet Malbec organic

Streek: Uco Valley Jaargang: 2019 Druiven: Malbec

De expertise van de Franse wijnmakers toegepast op Argentijnse bodem, op organische wijze geoogst, resultaat?… Lees meer
 7,36

Wijnmaker Jean Bousquet groeide op in een wijnfamilie bij Carcassonne in Frankrijk. Tijdens een vakantie naar Argentinië raakte hij verliefd op het land. Hij verhuisde in 1997 met zijn familie en startte op zijn 48ste een nieuw wijnbedrijf in de nieuwe wereld. Het doel van de familie Bousquet was om hun traditie van Europese wijnbouw te verenigen met de ideale landbouwomstandigheden in Mendoza. Het resultaat van deze combinatie biedt buitengewone wijnen die een ongelooflijke kleur, een heerlijk fruitig karakter, een goede structuur met rijpe tannines en perfecte zuurbalans hebben.

De familie Bousquet vestigde zich in de Argentijnse regio Mendoza, aan de voet van de Andes dicht bij de grens met Chili. Destijds was het nog onontgonnen terrein: woestijnachtig, zonder enige voorzieningen dor en droog. De lokale bevolking vond het gebied te koud om druiven te verbouwen. Volgens Bousquet was het juist de ideale locatie om biologisch geteelde wijnen te gaan produceren.  Het had de perfecte mix tussen zijn Franse thuisland en de Nieuwe Wereld. Koele nachten en bijna constante wind ligt de wijngaard in een regio met idyllische omstandigheden om rijpe druiven en bijzondere wijnen te produceren. 

Inmiddels staat Domaine Bousquet in de top 20 exportlijst van Argentijnse wijnen. Ze zijn zelfs marktleider in biologische Argentijnse wijnen. De 4de generatie van de familie staat aan het roer van dit prachtige wijnhuis. Anne Bousquet, de dochter van Jean en haar man zijn sinds 2011 eigenaar.

De wens van Anne Bousquet en haar echtgenoot Labid Al Ameri was om met de wijngaarden hun filosofie over duurzaamheid in praktijk te brengen. Na een reis naar Argentinië in 2002 begon het echtpaar te investeren in Domaine Bousquet. In 2005 voegde Al Ameri zich fulltime bij zijn schoonvader en hielp hij bij de bouw van de wijnmakerij. Anne zette haar werk als econoom voort voordat ze in 2008 bij het bedrijf kwam. In 2009 verhuisde het echtpaar fulltime naar Tupungato, waar ze in 2011 de volledige eigendom van Domaine Bousquet op zich namen.

Tegenwoordig produceert Domaine Bousquet 4 miljoen liter per jaar en exporteert het 95% van zijn volume naar meer dan 50 landen.