Slovenië

Slovenië is hot. Zowel het land als de daar geproduceerde wijnen krijgen steeds meer naamsbekendheid. De wijnregio’s zien het aantal toeristen toenemen en wijnproducenten openen hun kelders om te laten zien wat de Sloveense wijn zo bijzonder maakt. Het oogt vaak alsof je in Toscane bent in plaats van Slovenië. Slovenië is oprecht een grote wijnverrassing.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Slovenië is een klein Europees land.  Echter met een lange geschiedenis van wijnproductie. Dit is niet verwonderlijk gezien de mediterrane ligging tussen de noordelijke breedtegraden van 45 en 47 graden. Breedtegraden die zijn gedeeld met Bordeaux, Bourgondië en de noordelijke Rhône.

Het land is ook begrensd door vier van Europa’s oudste wijnproducerende landen. Kroatië in het zuiden, Hongarije in het oosten, Oostenrijk in het noorden en Italië in het westen.

Ondanks de culturele en politieke onrust die de Balkanstaten de afgelopen eeuw heeft belegerd, heeft Slovenië zijn wijnindustrie behouden. Ook bijzonder succesvol is sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991.

Sub-Mediterraan….

Door de topografische variatie is het moeilijk om Slovenië klimatologisch te categoriseren. Het klimaat krijgt regelmatig dan maar de verzamelnaam ‘sub-mediterraan’. Deze variatie geeft wijnproducenten ook volop keuze als het gaat om de ligging van hun wijngaarden. Er zijn algemene klimatologische patronen die zich in het hele land afspelen. Toch zijn er binnen deze macroklimaten een reeks subtielere variaties die bijdragen aan lokale terroirs.

Wijnstreken

Slovenië heeft drie belangrijke wijnregio’s: Podravje in het oosten, Primorska in het westen en Posavje net ten zuiden van het centrum.

Podravje is de machinekamer van de Sloveense wijnindustrie.  Hier produceert men ongeveer de helft van de nationale productie van het land. De dichtst beplante wijngaardgebieden bevinden zich rond de oostelijke stad Maribor. Sterke en aromatische witte variëteiten schitteren hier, zeer geschikt voor de mijnbouwrijke bodems en het meer continentale klimaat.

Primorski is een kustgebied, aan de overkant van de Adriatische Zee van Venetië en Fruili. Sinds 1991 heeft het de grootste toename van de productie van kwaliteitswijn van alle regio’s laten zien en blijft het zijn wijnpotentieel demonstreren in nationale en internationale wijncompetities. De regio deelt veel van dezelfde mineraalrijke bodems en mesoklimaten als het naburige Friuli-Venezia en is zeer geschikt voor wijnbouw.

Posavje is een minder dicht beplante regio en heeft nog niet de reputatie ontwikkeld die Primorski of Podravje hebben als kwaliteitswijnproducerende regio’s.

Belangrijkste druivensoorten

De wijndruivensoorten die in Slovenië zijn verbouwd, vertonen een Italiaanse invloed in het westen, een Germaanse invloed in het oosten en een toenemende Franse ‘internationale’ invloed in het algemeen.

Riesling (zowel Rijn-riesling als Welschriesling) zijn in grote hoeveelheden te vinden in Podravje, evenals Traminec (Gewurztraminer) en Rizvanec (Muller-Thurgau). Sivi Pinot (Pinot Gris) wordt hier ook vrij wijd aangeplant, net als Beli Pinot (Pinot Blanc) en zijn lokale gemuteerde vorm, Radgonska Ranina. In Primorski komt het contact van de regio met Italië tot uiting in de keuze van de druiven, met name Refosco, Tokaj (Tai) en Rebula (Ribolla). Die laatste is hier net zo succesvol als in zijn thuisland over de Italiaanse grens, in Friuli-Venezia Giulia.

De rode Bordeaux-druiven die de afgelopen 50 jaar wereldwijd succesvol zijn geweest, zijn ook populair in Slovenië, waar Cabernet Sauvignon, Merlot en zelfs hun oude stalgenoot, Carmenere, worden gebruikt om Primorski-rode wijnen van hoge kwaliteit te maken. Bourgondië’s sleutelduo Pinot Noir (Modri ​​Pinot) en Chardonnay zijn ook favoriet, evenals droge witte wijnen gemaakt van Pinot Gris (Sivi Pinot) en Sauvignon Blanc.