Wijnen uit Prosecco Valdobbiadene – Conegliano

Het beste gebied voor prosecco: Valdobbiadene e Conegliano. Niet voor niks heeft dit gebied het hoogste kwaliteitskeurmerk: DOCG. Aan prosecco is in 2009 de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) status toegekend. Op hetzelfde moment is een Denominazione di Origine Controllata (DOC) gecreëerd voor prosecco die wordt gemaakt in vijf provincies van Veneto en vier van Friuli. De DOCG-status is het resultaat van de kwaliteit van de wijnbouwers uit de Conegliano-Valdobbiadene regio, waar de steile heuvels en het klimaat de beste voorwaarden bieden
Categorieën
Mousserende wijn (2)
Brut (1)
Wijnen per land en streek
Smaak
Druif
Glera (2)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Prosecco Conegliano-Valdobbiadene is een DOCG-titel die men geeft aan een prestigieuze zone voor Prosecco-wijnen gemaakt van de Glera-druivensoort in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. De appellatie is in 1969 als DOC opgericht en 40 jaar later gepromoveerd tot DOCG. Sommige retailers en andere bronnen beschrijven de wijn als Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene.

De zone is gelegen nabij het centrum van de provincie Treviso. Het stroomgebied beslaat ongeveer 25 kilometer van oost naar west, net ten noorden van Montello en Colli Asolani. De opbrengst van de wijngaard is gemaximeerd op 13,5 ton per hectare.

De Superiore indicatie geeft een meestal iets hoger minimum alcoholpercentage per volume inhoud. Hier geldt het voor alle mousserende wijnen. Elke frizzante (semi-mousserend), occasionele tranquillo (still) en Col Fondo-wijnen mogen de Superiore-titel niet gebruiken.

Col Fondo (Sur Lie) bewolkte Prosecco begint langzaam op de markt te verschijnen. Het heeft een eerste gisting in drukloze tanks en ondergaat vervolgens een tweede gisting op fles. De wijn is grijs en troebel omdat hij niet degorgement ondergaat zoals Champagne. De producenten zeggen dat het de originele stijl van Prosecco-wijnen weerspiegelt. je ziet ze echter nog niet veel op de markt.

Charmat Methode

De wijnen zijn in bijna alle gevallen anders gemaakt met behulp van de Charmat-methode in onder druk staande tanks, autoclaven genaamd. Net als in andere Prosecco-zones kunnen de zoetheidsniveaus variëren. Brut laat tot 12 gram suiker per liter toe, terwijl Extra Dry-wijnen variëren van 12-7 g/l. Het meest verwarrende is dat Dry (“droge”)  Prosecco-wijnen het zoetst zijn, tussen 17 en 32 g/l.

De Prosecco Conegliano-Valdobbiadene  Superiore Rive DOCG zit boven de generieke appellatie. Het is van toepassing op 43 Rive-wijnen uit een specifieke gemeente of wijngaard. Typisch is dit een van de steile hellingen die kenmerkend zijn voor het gebied. In deze categorie zijn de opbrengsten beperkt tot 13 ton per hectare en wordt het fruit alleen met de hand geplukt. Op het etiket staat altijd het jaartal.

In 2009 creëerden de Italiaanse wijnautoriteiten de Prosecco DOC. Dit omvat grote gebieden van zowel Veneto als Friuli-Venezia Giulia, de thuislanden van de druiven- en wijnstijl. In hetzelfde jaar werd de naburige Prosecco Colli Asolani DOCG geïntroduceerd als aanvulling op de Conegliano Valdobbiadene DOCG.