Barolo

Het wijngebied Barolo is misschien wel de meest bekende DOCG in Italië. Het is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Piemonte, ten zuiden van Alba, en heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Barolo staat bekend als de ‘Koning der wijnen’ en wordt geproduceerd van de Nebbiolo-druif. Het is een van de eerste variëteiten die uitloopt en de laatste die rijpt, en de oogst vindt plaats midden tot eind oktober.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 24 resultaten wordt getoond

Daar waar men Barbaresco de ‘koningin van de wijnen’ wordt noemt, heeft de Barolo de bijnaam ‘koning van de wijnen’. Beide wijnen hebben vandaar een DOCG status en worden tot de beste rode wijnen van Italië gerekend. De nebbiolo druif geeft de Barolo een lichte kleur, een intensieve etherische geur die doet denken aan gedroogde rozen en viooltjes. Barolo is zeer rijk aan tannine en door deze tannine structuur zal de wijn zich dan ook pas ontplooien na enkele jaren rijping.

De laag hangende herfstnevel (nebbia) is de naamgever van de Nebbiolo druif. Binnen Piemonte doet de Nebbiolo druif het bijzonder goed.

De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau. Het heuvelachtige terrein maakt het bewerken van de wijngaarden lastig. Er zijn ook vlakkere delen bij Verduno, waar de laatste jaren veel nieuwe wijngaarden zijn aangelegd die gemakkelijker te bewerken zijn. Dit zijn echter minder gunstig gelegen gebieden. Sommige critici noemen barolo’s uit Verduno daarom gekscherend dan ook immers  ‘barolino’, vrij vertaald ‘baby barolo’.

De Barolo heeft een wijngaardareaal van slechts 1.900 hectare beplant met nebbiolo. Met een bovendien vrij lage opbrengst van 35-40 hl/hectare, is de jaarlijkse opbrengst van de nebbiolo druif in Barolo duidelijk beperkt. De schaarste van de wijn verklaard voor een deel het hogere prijsniveau.

Traditionele en moderne Barolo

Een grote groep producenten hanteert een mix van traditionele en moderne vinificatie technieken. Bij traditionele technieken kan de inweking op de druivenschillen 20 tot 30 dagen in beslag nemen, een houtrijping van 4 jaar (of tot 8 jaar) is niet ongewoon. De wettelijke verplichting rijping is drie jaar, gerekend vanaf 10 januari volgend op het oogstjaar waarvan er minimaal twee op hout. Als een Barolo minimaal vijf jaar rijping heeft gehad, mag de wijn op grond hiervan riserva  worden genoemd. Door de tannines van de druiven en de langdurige houtrijping is een traditioneel gemaakte barolo gemakkelijk 20 jaar houdbaar.

Aan de andere kant bestaan er in Barolo de moderne wijnmakers die meer keldergestuurde wijnen produceren. Deze wijnen zijn vaak te herkennen aan een opvallend intense diepe kleur, geconcentreerde smaak en geur van eikenhout. Deze wijn vormt zich aanzienlijk sneller voor consumptie door de hedendaagse consument. Let op, het bewaarpotentieel is bij modern gemaakte wijnen beduidend korter. Maar misschien is dit al met al ook wel handiger voor mensen zonder kelder.

Combineer Barolo wijn met rijke gerechten en stevige kazen. Dit is een wijn die bij uitstek een eetwijn is om heerlijk met stevige gerechten te combineren. De eiwitten in het gerechten laten de tannine in de wijn versmelten.