Wijnen uit Barbera d’Asti

Barbera d'Asti is een unieke wijn omdat de Barbera-druif hem zowel een intens, bijna zwart uiterlijk als een rijke en lichte smaak geeft. Deze smaak wordt benadrukt door tonen van aardbei, framboos en zure kersen, waardoor het een verrassende en heerlijke wijn is. Deze contrasterende kenmerken zijn interessant omdat de wijn de lichte tot middelzware aard aanneemt van wijnen als Pinot Noir, lang bekend om zijn fruitige tonen van aardbei, framboos, kers en braambes, terwijl hij tegelijkertijd een donkere, rijke kleur en smaak kenmerkend voor een Syrah. De wijn profiteert ook van een laag tanninegehalte en een hoge zuurgraad, waardoor het een pittige en zure smaak heeft voor liefhebbers van rode wijnen met een typische zure fruitsmaak
ZOEKFILTER
Categorieën
Rood (5)
Wijnen per land en streek
Smaak
Druif
Barbera (5)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Barbera d’Asti is een van de beroemdste wijnen uit de regio Piemonte in het noordwesten van Italië. Een DOC in 1970 en gepromoveerd in 2008 naar de DOCG-classificatie. Dit draagt weer ook bij ​​aan de indrukwekkende reeks DOCG-titels in Piemonte (het hoogste niveau van de Italiaanse wijnclassificatie).

Deze druif is in zijn jeugd zachter en toegankelijker dan de Nebbiolo. Ook al gebruikte men deze om de meest prestigieuze wijnen van Piemonte te maken, is Barbera toch een vaste favoriet onder wijnmakers en consumenten. Het is ook de meest aangeplante rode wijnsoort in de regio.

Verschillende stijlen

Barbera d’Asti kan in verschillende stijlen verschijnen. De lichtere, goedkopere stijlen zijn meer in lijn met de traditionele rol van het ras als werkpaardras en zijn fris, fruitig en met een rauw randje.

Op zijn best is het een rijke, pittige, medium tot volle wijn die zich kenmerkt door een intense robijnrode kleur die met de jaren overgaat in granaatrood. Hoewel de variëteit niet altijd bekend staat om zijn affiniteit met nieuwe eikenhouten rijping , hebben ondertussen hier veel exemplaren al bijval om gekregen.

Het DOCG-stroomgebied ligt in de heuvelachtige gebieden van de provincies Asti en Alessandria in het oosten van Piemonte. Hier deelt de regio zijn grenzen met Lombardije en Emilia-Romagna. De wijngaarden die Barbera d’Asti-wijn produceren, bevinden zich meestal op heuvelachtig terrein, variërend in hoogte van 90 tot 300 meter. Meestal zijn de plekken met de beste bodems en expositie gereserveerd voor meer prestigieuze Nebbiolo-wijnen.

Het grondgebied beslaat een relatief groot gebied dat in het noordoosten grenst aan het productiegebied van Barbera d’Alba. In 2018 werd 3.384 hectare  geregistreerd voor de appellatie. De productie in het volgende jaar was iets meer dan 16 miljoen liter.

Volgens de huidige DOC-regelgeving moet elke Barbera d’Asti-wijn voor minimaal 90 procent uit Barbera bestaan. Voor de rest zijn diverse niet-aromatische rode druiven toegestaan.

Eind 2000 zijn de DOC-wetten van Barbera d’Asti herzien. Dit was om de sottozone (subzones) van Nizza, Tinella en Colli Astiani (ook bekend als Astiano) officieel te erkennen. Nizza werd in 2014 een aparte DOCG, de andere twee blijven. Om de subzone op het etiket te laten verschijnen, moeten deze wijnen twee jaar gerijpt zijn, met ten minste zes maanden in zowel eikenhout als fles.