Wijnen van het domein Vie di Romans

De witte wijnen van Vie di Romans behoren tot de grootste wijnen van Italië. Jong zijn ze al boeiend om te drinken, maar ze hebben een waanzinnig rijpingspotentieel. Niet voor niks behoren ze tot de top van Italië.
Categorieën
Witte wijn (2)
Wijnen per land en streek
Italië (1)
Friuli (1)
Smaak
Wit: Vol, Rijk, Complex (2)
Druif
Chardonnay (1)
Pinot Grigio (1)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Gianfranco Gallo van Vie di Romans is een echte wijnprofessor.  Het is een zachtaardige rustige man.  Er blijkt altijd wel weer een onderdeel van het wijnmaakproces, het klimaat of het terroir te zijn dat we nog niet eerder besproken hebben.

Klimaat
Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo. Het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Aangezien het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. De wind (soms de Bora, koele lucht vanuit de Alpen en soms de Sirocco, warm vanaf de mediterranee) blaast de druiven snel droog als ze nat zijn. Hierom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt. Door deze grote temperatuurverschillen rijpen de druiven langzaam.  Dit zorgt ervoor dat de druiven meer smaak en aroma ontwikkelen. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw.

Terroir
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Het vooroordeel dat van platte, vlakke grond geen mooie wijn kan komen gaat hier niet op. De Isonzo bestaat uit de eindmorenen van gletsjers. Het is dus een mengsel van gesteente uit de alpen van vele honderdduizenden jaren. De laatste gletsjer trok zich 15.000 jaar geleden terug. In die 15.000 jaar is de bodem veranderd door erosie. De grove stenen zijn vergaan tot zand en klei, door afzetting van de rivier de Isonzo en de groei en afsterving van begroeiing. 

Filosofie
Veertig 
jaar geleden nam Gianfranco het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van één en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden, deze worden gedefinieerd door de specifieke bodemsamenstelling. Gianfranco heeft daarnaast een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk. Bovendien ziet hij toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – lees géén. In de kelder vindt het persen en de maceratie van de schillen onder inert gas plaats om zo meer extractie van smaak te krijgen. Vervolgens rijpen de wijnen twee jaar in de kelders, deels in staal en deel in barrique, soms nieuw, vaker gebruikt, met af en toe battonage (het omroeren van de nobele gisten). Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.

Vie di Romans