Wijnen van het domein Masseto (Ornellaia)

Als er één wijnmakerij in Toscane is die strijdt met de kastelen in Bordeaux en Bourgondië, dan moet het Masseto zijn. Het verkoopt zelfs een groot deel van zijn productie via wijnhandelaren uit Bordeaux. De iconische wijngaard van Masseto, gelegen onder de zonnige Bolgheri-regio van Italië, strekt zich uit over een zacht glooiende vallei, waar grijsblauwe klei onder de voeten ligt.
Categorieën
Rode wijn (1)
Wijnen per land en streek
Italië (1)
Toscana (Toscane) (1)
Bolgheri (1)
Smaak
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (1)
Druif
Merlot (1)
Jaar
Eigenschappen

Masseto is een van de meest bekende Super Toscaanse wijnen. Volledig gemaakt van de Merlot druif . Het is een apart wijngoed beheert door Tenuta dell’Ornellaia en staat bekend om zijn aromatische complexiteit, weelderige fruit- en tanninestructuur. De wijn is consequent beschouwd als een van de topwijnen ter wereld met vergelijkbare veilingprijzen. Het is geclassificeerd als IGT Toscana.

De 6,6 hectare grote site, een voormalige kleigroeve, destijds door de beroemde oenoloog André Tchelistcheff geïdentificeerd als een gebied met een groot potentieel voor Merlot. Dit komt door het hoge gehalte aan compacte klei, vooral in het centrale deel, met meer kiezel- en zandbodems in de bovenste en onderste delen. De wijngaard beheert men in kleine percelen en ondanks zijn bescheiden omvang kan de oogst tot een maand duren.

Na druivenselecties voor en na het ontstelen, vindt de fermentatie van Masseto plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De basiswijnen rijpen vervolgens ongeveer een jaar in medium-toast Franse eikenhouten vaten, waarbij de vaten die niet geschikt zijn voor de uiteindelijke blend ook niet in de blend terechtkomen. Na het blenden rijpt de wijn nog een jaar.

Masseto voor het eerst uitgebracht in 1984 en is sinds destijds  onmiddellijk geprezen. Vandaag bedraagt ​​de productie ongeveer 35.000 flessen per jaar. Net als bij Ornellaia is Masseto sinds 2005 eigendom van Frescobaldis en is Michel Rolland adviseur sinds de dood van Tchelistcheff in 1994. Prijzen lopen op tot € 800,00 per fles !!